Svealundsskolan invigdes

Äntligen var det dags för invigning av den nya Svealundsskolan. På platsen för den gamla och slitna Eklundaskolan, finns nu en ny toppmodern skola på plats. Pedagog Örebro fick en rundtur i de nya lokalerna och pratade med pedagoger och skolledare om deras nya skola.

Torbjörn Kämblad, Anna Lindquist och Marlene Jörhag klipper bandet under invigningen av Svealundsskolan.

Politiker, förvaltningsledning, byggherrar, skolpersonal och ledning var på plats för att se Programnämnd barn och utbildnings ordförande Marlene Jörhag klippa bandet och inviga skolan. En helt ny skola där 480 elever kommer gå inledningsvis men där det finns plats för 575 stycken. Det blir också arbetsplats för 100-talet personal. Här kommer elever från gamla Eklundaskolan och Sveaskolan tillsammans bli en enhet.

Rektor Anna Lindquist var stolt och förväntansfull och lyfte sina medarbetare i den process som utmynnat i den nya skolan.

– Skolan har byggts upp på personalens professionalism och kompetens. Vi har verkligen gjort det här tillsammans och nu ska vi äntligen få skörda frukten av allt jobb, säger Anna Lindquist.

Är du nöjd med resultatet?

– Det är en fantastisk skola men jag är nöjd om eleverna är nöjda, ler Anna.

Skolans tre våningar är uppbyggda på samma sätt, dock med olika färger. Mycket tid att lagts på detaljer, anpassningar, hållbarhet, multifunktioner och ljudnivån. Skolgården har planerats utifrån personalens och barnens önskemål. Svealundsparken har också förvandlats till ett aktivitetsområde och vägen mellan skolan och området har byggts bort.

Nya lektionssalar i väntan på att få fyllas av elever.

Personalen väldigt delaktiga

Rosmari Schriever-Abeln, speciallärare och Josefina Jonsson-Lundh, klasslärare, får vi en pratstund med. Båda ser såklart fram mot att få jobba i de nya och fräscha lokalerna. De har varit väldigt delaktiga i utformningen av skolan, vilket de uppskattar mycket.

– Det kan handla om möbler, färger, skolgården, utrymmen och utformning. Mycket är fortfarande under uppbyggnad, berättar Josefina.

– Det är verkligen jättefina lokaler, luftigt och fint med bra ljudnivå. Dessutom får jag ett eget rum, bara en sådan sak, skrattar Rosmari.

Rosmari Schriever-Abeln, speciallärare och Josefina Jonsson-Lundh, klasslärare på Svealundsskolan.

Båda tar upp utmaningen med två skolkulturer som möts. Dock har mycket arbete gjorts mellan skolorna under förarbetet så alla möjligheter finns för en smidig förening. Här kan du läsa en artikel från 2018 "Samarbete för ökad kvalité mellan Sveaskolan och Eklundaskolan".

– Jag tycker bara det känns positivt med mer samarbete och att vi kan integreras mer. Barnen får en mer sann bild över hur samhället verkligen ser ut och det är jättepositivt, säger Rosmari Schriever-Abeln.

– Vi har verkligen mycket roligt jobb framför oss, jag är superladdad, avslutar Josefina Jonsson Lundh.

/Mikael Kindgren, Pedagog Örebro

Svealundsskolan

Senast uppdaterad:

Publicerad: