Gå till innehåll

Läsmånad med idoler på Adolfsbergsskolan

Just nu pågår läsmånad på Adolfsbergsskolan F-6. En mängd aktiviteter erbjuds och målet är att barnen ska läsa mer och känna sug efter läsning varje dag. En viktig del i projektet är att hitta läsande förebilder och när vi besöker skolan är sex spelare från allsvenska fotbollslaget Örebro SK där och läser för eleverna.

Böcker som hänger i ett träd

Det pågår en febril aktivitet runt om på Adolfsbergsskolan när vi kommer på besök. Läsmånaden är i full gång och aktiviteterna avlöser varandra. Just denna dag kommer ÖSK-spelarna Michael Almebäck, Oscar Jansson, Sebastian Ring, Mattias Karlsson och Arvid Brorsson samt tränaren Axel Kjäll på besök för att läsa för eleverna. Även serietecknaren Per Demervall besöker skolan denna dag och där handlar uppdraget om att göra en superhjälte. Lite längre bort i korridoren har också Pygméteatern en föreställning för eleverna.

Detta är några av de aktiviteter som pågår under Adolfsbergsskolans läsmånad. Vi träffar lärarna Marie Fält och Erik Jonsson-Näfver som arbetar med projektet. De förklarar bakgrunden och tankarna med läsmånaden.

Porträttbild Erik Jonsson och Marie Fält

Marie Fält och Erik Jonsson Näfver

- Vi har genomgått läslyftet och Skoverkets modul "stimulera läslyftet". Utifrån det det ville vi skapa något som lyfter läsningen ytterligare för våra elever. Vi vill också visa att läsning inte bara handlar om text utan också att kunna uttrycka sig i olika former. Nu kör vi läsmånad för första gången och vi är jättenöjda så här långt, säger Marie Fält.

- Det vi gör är ganska lätt att implementera i de flesta ämnen så det är ingen stor extra sak för lärarna. Tanken är att det ska genomsyra alla ämnen denna månad, säger Erik Jonsson Näfver.

Viktigt med förebilder

Skolan har delat upp månaden i fyra delar där högläsning, serietecknande, estetiskt uttryck och digitalisering är utgångspunkterna. Man har arbetat fram snygga posters och en vägg i korridoren fylls med texter och bilder från alla aktiviteter. Alla klasser ska få ta del av läsmånaden, allt för att eleverna ska vilja läsa mer och känna ännu mer sug efter läsning.

En viktig del är just att hitta vuxna förebilder som kommer till skolan och läser för barnen. Politiker, föräldrar, olika yrkesgrupper har varit där och denna dag var det alltså dags för mångas idoler i ÖSK-fotboll att läsa för eleverna. Tränaren Axel Kjäll och mittbacken Arvid Brorsson fick ta sig an "Gummitarzan" och Sebastian Ring och Mattias Karlsson läste ur "Riddarliv - en riddarlärling berättar" Barnen lyssnade intensivt och ÖSK-spelarna tog sig an läsningen med stort fokus. Lite frågor till idolerna fanns det också tid för.

Två fotbollsspelare läser en bok framför elever

Mittbacken Michael Almebäck läser och snart är det målvakten Oscar Janssons tur

Snabba kast sedan till klassrummet bredvid där Per Demervall med stort engagemang pratade om superhjältar och där uppgiften för eleverna blev att göra en egen superhjälte med speciella superkrafter. En uppgift som verkade passa eleverna perfekt och fantasin flödade verkligen i åk 6:s klassrum.

Läsmånad pågår hela november och skolan hoppas på att detta ska bli en återkommande tradition. När man ser engagemanget hos lärare, besökare och elever tror i alla fall undertecknad att detta blir ett projekt att räkna med framöver.

/Mikael Kindgren Pedagog Örebro

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Pedagog Örebro

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se