Gagaball – senaste flugan på Örebros skolgårdar

Fysisk aktivitet vinjett

Detta är den fjärde och sista delen i vår artikelserie om att främja fysisk aktivitet i skolan. Följ med till fyra grundskolor i kommunen och läs mer om deras arbete och hur de gör för att locka eleverna till fysisk aktivitet i sina verksamheter. I detta inlägg berättar vi om Gagaball på Örebros skolgårdar.

Navets skola har en, Adolfsbergsskolan har två, Stureskolan har tre och Vivallaskolan fyra. Ja, nästan hälften av alla grundskolor i Örebro kommun har faktiskt en eller flera Gagaballrinkar på sina skolgårdar. Gagaball är nämligen den hetaste flugan på Örebros skolgårdar just nu och om ni inte redan har en rink på er skolgård så är det nog hög tid att skaffa en.

På Adolfsbergsskolan möttes eleverna av en konstig åttakantig spelplan på skolgården när de kom tillbaka till skolan efter sommarlovet. Det var många elever som undrade vad det var för något och frågorna var många. Ingen hade nämligen sett en Gagaballrink förrut. Gagaball är ursprungligen en judisk sport och utvecklades i Israel under 60-talet, men det var Stefan Angergård som introducerade spelet i skolsammanhang i Örebro och troligtvis även i hela Sverige. Stefan är idrottslärare på Lundbyskolan och upptäckte själv sporten för några år sedan när han läste om den i KFUM Örebros medlemstidning.

Gagaball Navet

Gagaball har egentligen ingen begränsning på antal spelare, utan alla som får plats i rinken är med i spelet. Spelet startas genom att alla säger ordet GAGABALL samtidigt och en boll sätts i rullning. Nu gäller det att inte bli träffad av bollen på kroppen under midjan. Man får bara ge bollen fart genom att slå på den med handen. Blir man träffad under midjan eller om man skjuter ut bollen över sargen åker man ut och får kliva av planen och vänta tills nästa omgång.

På Adolfsbergsskolan F-6 är det fullt ös i gagarinken under varje rast. Barn i alla åldrar spelar tillsammans och eftersom det finns två planer på skolgården så kan alla elever som vill vara med och som det ser ut just nu så har de nästan helt konkurrerat ut de gamla King-rutorna. Eleverna får röra på sig, men framför allt så har de roligt.

Läs mer om Gagaball här>>>

 

Stefan Karlsson, Redaktionen PÖ

Senast uppdaterad:

Publicerad: