Frisbeegolf - en rastaktivitet på Odenskolan

Fysik aktivitet vinjett

Det här är den andra delen i vår artikelserie om att främja fysisk aktivitet i skolan. Följ med till fyra grundskolor i kommunen och läs mer om deras arbete och hur de gör för att locka eleverna till fysisk aktivitet i sina verksamheter. I detta inlägg berättar vi om frisbeegolf på Odenskolan.

- Du Edvin, kan inte jag få göra nya nummer på korgarna, så att man inte kastar i fel ordning? frågar Julia Bergqvist sin lärare. Hon har tillsammans med fyra klasskompisar i 6A, just gått den nio korgar långa frisbeegolfbanan som, sedan några år, finns på Odenskolan. Det är rast och lite höstigt väder, men man blir snart varm. Lagom varm. Det fina med frisbeegolf är att var och en spelar utifrån sig själv. När tekniken börjar sätta sig och frisbeen inte hamnar i skogen, inte i det höga gräset, inte träffar en lyktstolpe eller fastnar i ett träd, då kan man börja tävla, med sig själv eller med de andra.

Elever Odenskolan

De här tjejerna såg sig själva som ett lag. De siktade och kastade. Varierade kasten med både backhand och forehand. De skrattade medan de steg för steg tog sig fram mellan korgarna.

 

 

Edvin Odenskolan

Edvin Svensson är förstelärare och kvalitetsutvecklare, och han menar att frisbeegolf också är bra för att man kan göra egna regler och anpassa en match till hur lång tid man har på sig. Han och kollegorna ser att fler elever är aktiva på rasterna nu och laddar på så sätt om snabbare, det blir bättre fokus på lektionerna. Korgarna är gjutna på plats vilket gör att de används året runt. Bra att ha färgglada frisbees som syns i gräs, löv och snö. Banan används också efter skoltid, av både elever och allmänhet.

Elever Odenskolan

I det här gänget var humöret också på topp och de räknade snabbt fram att de flesta i gruppen hade fyra kast per korg i snitt. De tyckte att frisbeegolf är kul och helt klart ett altenativ till fotboll. De tävlade inom gruppen, och kommentarer som "plocka svamp" följs av skratt när någon kastar snett och hamnar i skogen. En stund senare hjälps de åt att leta och innan det är dags för nästa lektion är alla i mål.

Läs mer om frisbeegolf (eller Discgolf som det egentligen heter) här >>>


Carina M Koutakis, Redaktionen PÖ

Senast uppdaterad:

Publicerad: