Ta in Naturhistoriska riksmuseet i klassrummet!

Landa på Mars, designa en nyckelpiga eller följ med till Sibirien och leta efter gammalt DNA. Det är några av de digitala lärresurser som Naturhistoriska riksmuseet presenterar på sin hemsida.

– Naturhistoriska riksmuseet erbjuder ett smörgåsbord av lättanvända digitala lärresurser som grundar sig i museets forskning, samlingar och utställningar och har tydlig koppling till kursplanernas centrala innehåll, säger Sara Schesny, museipedagog, legitimerad lärare och producent av museets digitala lärresurser.

Designa en nyckelpiga!

Grundtanken är att det ska vara lätt att komplettera sin undervisning med digitala lärresurser från Naturhistoriska riksmuseet. Därför finns också lärresurser av olika karaktär. Ett av de första materialen, Designa en nyckelpiga, är fortfarande en favorit hos många lärare. Där ingår en kort presentation om nyckelpigor och bilder på några olika arter, sedan får eleverna i uppgift att designa sin egen art.

Landa på Mars!

Ett nyare material är Expedition Mars. Det är ett heldigitalt uppdrag att välja rätt landningsplats för att kunna söka efter spår av liv på den röda planeten. Inspirationen till materialet kom av att NASA kontaktade en av museets forskare för att utvärdera tänkbara landningsplatser för Perseverence-rovern som landade på Mars i februari i år. Innehållet i Expedition Mars utgår från flera forskningsprojekt på museet.

Leta efter gammalt DNA!

En annan stor händelse i februari i år var världsrekordet i gammalt DNA som sattes av svenska forskare på bland annat Naturhistoriska riksmuseet. Det blev inspirationen till DNA-jakten, där eleverna först får följa med till Sibirien för att leta efter mammutfynd och sedan in i labbet för att analysera dem. I slutet av materialet berättar en forskare om det nysatta rekordet.

Det fullständiga utbudet av lärresurser, drygt 60 stycken, finns på www.nrm.se/dlr där det är sorterat efter årskurs/gymnasium.

Snabbfakta om de lärresurser som nämns i texten

Designa en nyckelpiga

Typ av material: Lärarhandledning med utskriftsunderlag
Passar för: åk 0-3
Länk till materialet

Expedition Mars

Typ av material: Digitalt escape room
Passar för: åk 7-9 och gymnasiet
Länk till materialet

Senast uppdaterad:

Publicerad: