Gå till innehåll
  • Start
  • / Verksamhet
  • / Byggkampen – för att öka intresset för bygg- och anläggningsutbildning

Byggkampen – för att öka intresset för bygg- och anläggningsutbildning

Byggkampen är en yrkestävling som genomförs på Tullängsgymnasiet. Tävlingsmomentet är viktigt, men i ett större perspektiv hoppas också arrangörerna på att tävlingen ska bidra till ett ökad intresse för bygg- och anläggningsprogrammet.

Här hittar du en film från byggkampen.

Trots att bygg- och anläggningsbranschen skriker efter utbildad arbetskraft, vittnar många gymnasieskolor om minskat söktryck på utbildningen. En trend som för övrigt går igen i många av landets yrkesprogram.

Byggkampen är ett försök att skapa ett ökat intresse för dessa utbildningar samt i förlängningen öka kvalitén och verka för ökad status på densamma.

Vi träffar Tomas "Osten" Pettersson som är lärare på byggprogrammet på Tullängsgymansiet och som är en av initiativtagarna till tävllingen:

Bild på Tomas Pettersson

Tomas "Osten" Pettersson

– Vi vill ju att intresset ska öka för dessa utbildningar och då är dessa tävlingar en viktig del. Idag är det flera grundskoleelever här och tittar och för eleverna som deltar är det en härlig grej att ha med i sitt CV, säger Tomas "Osten" Pettersson, som också har tydliga framtidsvissioner med tävlingen:

– Ja, vi vill få med fler skolor, att det växer ännu mer.

Tullängsgymnasiet, Alléskolan och Lindeskolan är de skolor som idag har elever som deltar i byggkampen. Tävlingar i trä, mur och kakel genomförs och vinnare utses i de olika kategorierna. Domare och ritningar till projekten står företag inom branschen för.

Bild från tävlingen byggkampen

Mårten Lindgjerdet är lärare i byggämnen och har också han jobbat med tävlingen:

– Vi har utgått från en liknande tävling i Västerås och nu testar vi om det funkar här. Förhoppningen är att det här blir en stor grej i regionen med ännu fler skolor.

Eleverna har fått anmäla sig och via uttagningar tagits ut till tävlingen. Den är också ett led vidare i kvalet mot SM-tävlingar.

/Mikael Kindgren och Jonas Gunnarsson, Pedagog Örebro

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Pedagog Örebro

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se