Gå till innehåll

Här hittar du all information inför ditt klassbesök på Örebro naturskola.

Tider som gäller

En dag på naturskolan är cirka fyra timmar lång med start tidigast kl. 9.00 och slut senast kl. 14.00. Tiderna kan variera beroende på era önskemål.

Hur ni tar er till naturskolan

Naturskolan ligger vid Naturens hus i Oset-Rynningevikens naturreservat. Dit tar ni er med stadsbuss 22, egen buss, promenad eller cykeltur.
https://goo.gl/maps/X2ych5yGRmPsSaHJ8

Stadsbuss 22:

Eftersom det bara går att få med en skolklass per busstur, så ber vi er boka de busstider ni vill ha så fort ni kan. Många skolor väljer att ha aktiviteter i området och det kan göra att busstiderna annars blir uppbokade av andra skolklasser.

Första turen kommer till naturskolan klockan. 9.24. Alternativa busstider för hemfärd är 12.59, 13.29 eller 13.59. Meddela oss vilka tider ni bokat! Länk till bokning av gruppresa:
https://www.lanstrafiken.se/foretagochskola/gruppresa/Boka-andra-avboka-Gruppresa/

Egen buss, promenad, eller cykeltur:

Vi kan vara flexibla med start- och sluttid. Skriv gärna redan i ansökan om ni cyklar, går eller har egen transport. Meddela oss vilka tider ni vill vara hos oss!

Det går att kostnadsfritt låna cyklar och hjälmar från kommunen för kommunala grupper. Cyklarna transporteras till och från den plats ni bestämmer. Boka cyklar gör ni på tel. 019-212224. Var ute i god tid när det är säsong!

Detta gäller för fika och lunch

Ta med förmiddagsfika (t.ex. frukt, smörgås och dryck) och lunch (förslagsvis: sallad/ baguetter/ korv eller hamburgare och dryck) från skolan. Beställ i god tid från skolköket. Kommunens riktlinjer för kostnadsfri skola har bidragit till att klasser ibland inte har haft fika med sig till förmiddagen. Detta har gjort att eleverna blivit väldigt hungriga och tappat orken innan lunch. Riktlinjerna för kostnadsfri skola finns på http://www.orebro.se/barn--utbildning/grundskola--grundsarskola/kommunal-skola--fritidshem-utan-extra-kostnader.html

Meddela om ni behöver grillmöjligheter till lunchen

I så fall plockar vi fram ved, stekhäll och grilltänger. Ni får själva grilla. Av arbetsmiljöskäl, måste naturskolans pedagoger undvika att stå i rök dagligen.

Istället för festis som dryck föreslår vi att ni tar med koncentrerad juice och kåsor/muggar

Vi har vatten, kannor och dunkar så att ni kan blanda här. På så sätt slipper ni bära vatten hit och det blir färre sopor vilket är bättre för miljön.

Naturskolans ansvar under dagen

Under dagen står vi för det pedagogiska innehållet. Vi ansvarar också för att dagen är så säker som möjligt och att en riskanalys är gjord på dagens moment.

Ditt ansvar som pedagog under dagen

  • att ansvara för gruppen och stötta de elever som har svårt att följa verksamheten samt att, så långt det är möjligt, delta i övningarna. Då får ni en bra bild av vad eleverna har för erfarenheter med sig efter dagen och kan följa upp dagen på bästa sätt.
  • att ta ansvar för och informera naturskolan om eventuella sjukdomar och andra riskfaktorer som bedöms relevanta hos eleverna såsom astma, diabetes, epilepsi, allergi, fobier mm.
  • att medföra klasslista med relevanta kontaktuppgifter.

Annat ni behöver tänka på

Vi är utomhus hela tiden.

Om man är blöt och kall är det svårt att vara koncentrerad på det vi ska göra. Då blir nästan ingenting roligt. Det är viktigt att eleverna är utrustade med kläder och skor efter aktivitet och väder. Vid vattendjurstemat behövs gummistövlar eftersom man ibland behöver kliva ut i vattnet för att kunna håva in vattendjur.

Ta med extrakläder

Det är bra att ta med extrakläder ifall någon elev blir våt eller kall t.ex. extra sockor och vantar.

Myggtider

När det är myggtider trivs myggorna hos oss. Ta gärna med myggmedel.

Soltider

När det är soligt väder är det bra om ni tar med solskyddsfaktor.

Fotografera

Fotografera gärna under besöket för dokumentation och efterarbete.

Tagga gärna oss om ni lägger ut bilder på instagram #naturskolan

För- och efterarbete

Målsättningen är att besöket blir en del av skolarbetet och inte bara en enskild händelse. För att få ut maximalt av besöket är det viktigt att förbereda eleverna innan ni kommer till oss och att efterarbeta naturskoledagen. Tips på hur ni kan göra detta finns i respektive temabeskrivning.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Kontakta Pedagog Örebro

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8-16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10-16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se