Gå till innehåll

1976, Argentina

Luciana Rondolinis konstverk kretsar kring hur massmedia påverkar mänskliga relationer och beteenden inom konsumentvärlden. Hennes verk kritiserar ytlighet, glamour och lyxiga designprodukter som representerar marknadens kärnvärden.

Tillägnandet av bilder och användningen av färdiga produkter är uppenbart genom hennes tvärvetenskapliga praktik som involverar skulptur, video, fotografi och installation. Hennes Tiffany-serie är direkt relaterad till begreppet transformation. Att åldras och att bli föråldrad och svårigheterna att acceptera det på grund av de konstgjorda reklambilder som är en del av vårt kollektiva medvetande och systematiskt döljer denna egenskap.

Hennes frukter prydda med plastädelstenar skildrar hur nyhetens briljans får oss att glömma föremålens verkliga värde och det faktum att de alla är förgängliga och dömda att bli föråldrade. Beständighetens omöjlighet representeras genom dessa samtida vanitas, som påminner oss om den försämring och glömska som allting utsätts för. Likaså är hennes teckningar av pop-ikoner en parodi på konstgjordheten som ligger under idoler som Justin Bieber, Lady Gaga eller Miley Cyrus, och vilken inverkan mediafigurer har bland dyrkande tonåringar. Rondolinis verk strävar efter att kristallisera den banalitet som kodats av berömmelsesmarknaden och peka ut bedrägeri och tomma utseende genom att pryda dessa ikoners ansikten och kroppar, som om det var tillräckligt för att bevara dem från tidens gång och oundvikliga besvikelse av det efemära kändiskultur som präglar vårt samhälle.

Rondolini, ifrågasätter inte bara hur massmedia påverkar oss, utan också hur vi väljer att uppfatta verkligheten. ”Vi har problem med att acceptera världen som den är, och den falska verklighetsuppfattningen försonas inte bara av media utan har ofta sitt ursprung i oss själva, som ofta föredrar självbedrägeri. Vi strävar efter att kontrollera och dekorera verkligheten genom att falla i okunnighet, avvisande och förnekande”. Förklarar konstnären.

Konstverk: Cosmic Calamity

Konstverk: Tiffany

 

Hemsida:

https://lucianarondolini.com/

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se