Gå till innehåll

Att klara klimatutmaningen genom att endast minska utsläppen kan bli svårt. Vi kan även behöva metoder för att binda redan utsläppt koldioxid, vilket sker i så kallade kolsänkor. En typ av kolsänka som har funnits i tusentals år är biokol. Du kan använda biokol i din trädgård för att bli en klimatpositiv odlare.

Liten spade som är nedstucken i jorden, gröna växter i bakgrunden.

Bli en klimatsmart odlare! Foto: Sofia Byström/Scandinav

Jordförbättring

Förutom att binda koldioxid i marken är biokol ett jordförbättringsmedel. Biokol kan nämligen förbättra jordens struktur, samt hålla kvar näring och vatten i jorden. Det är inget gödningsmedel i sig utan fungerar som ett batteri vilket laddas med näring som exempelvis gödsel eller nässelvatten. När kolet sedan används i odlingen kan det på så sätt fungera som en näringsreserv under lång tid.

Odla med biokol

Hur använder du då biokol i din trädgård? Det finns några saker att tänka på, bland annat hur du sprider kolen, vad du har för typ av jord (effekten är bäst i sandiga jordar) och hur du säkerställer att tillräckligt med näring tillförs biokolet.

Så använder du biokol i din odling.

Vad är biokol?

Biokol tillverkas genom att biomassa (exempelvis träflis eller överblivet virke) hettas upp under syrefattiga förhållanden. Under sådana förhållanden släpps den koldioxid som är bunden i biomassan inte ut i luften utan bevaras i själva restprodukten, det vill säga biokolet. Koldioxiden binds i biokolet i hundratals år, minst. Försök i Sverige har visat att 1 kg biokol binder 3,6 kg koldioxid.

Men som tur är behöver du inte göra en egen kolmila utan du kan köpa biokol på plantmarknaden.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Klimatsmart vardag

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se