OpenArt Biennale Sök

OpenArt

Kawamata på väg till Örebro

 


 

OpenART på väg till himlen, den japanske konstnären Kawamata på väg till Örebro

 

Varför riskera att bli sittande på en stol hela livet när tusentals kan ta dig ända till himlen!
 
Vi prövar det konceptet under årets OpenArt. Den japanske konstnären Tadashi Kawamata är en trollkarl med helt vardagliga ting. Som stolar till exempel, många stolar, typ kanske tiotusen. Just nu går anropet som en löpeld genom Örebro stad: en stol, en stol, ett konstverk för en stol!
 
Målet är att få ihop tusentals stolar till en av årets största utomhusskulpturer. Den byggs på Järntorget. Där finns en till ytan stor fontän som denna sommar skulle slokat torrlagd. Vattenbristen här i Mellansverige tvingar många kommuner att dra ned på all onödig användning av vatten. Så istället för vattenspel blir det en fontän av stolar… Vi tror att intrycket av detta omfattande berg av stolar kommer att bli minst sagt anslående.
 
Den som vill känna överlämningen av sin egen stol särskilt minnesvärd kan göra det 26-27 maj då Kawamata själv kommer att vara på Järntorget för att börja bygga skulpturen. Media som vill ha en pratstund med honom har möjlighet till det mellan kl. 13-15 fredag 26 maj.
 
Tadashi Kawamata räknas till en av de riktigt stora samtidskonstnärerna som pendlar mellan en konstprofessur i Paris och sitt arbete som konstnär i hemlandet. Många av hans verk förhåller sig till arkitektur.
 
Han adderar små trähyddor till hjältemonument och anrika institutioner i världens metropoler, eller formar skulpturala utrop av vardagsting och trävirke i klassiska stadsrum. Resultatet är fantastiska, flödande, tillägg till klassicism och modernism inom byggnadskonsten. Man får lätt gåshud av synintrycket…

 


 

OpenArt 2017 vill skapa en tydlig tanketriangel av de tre världsdelar som är direkt inblandade denna gång: Asien, Europa, Latinamerika.
 
OpenArt Biennale i Örebro vibrerar av mötet mellan det som man, med några lättsammare penseldrag, kan beskriva som Österlandets eftertänksamma klokhet och den Latinamerikanska sfären färgstarka livspuls. En triangel av kulturer som osäkrar det givna för något större här, tillsammans i Örebro, i norra Europa, i världen…
 

I sommar förvandlas Örebro åter till konstens urbana tummelplats. OpenArt, Sveriges största biennal för samtidskonst i det offentliga rummet, öppnar för sjätte gången. Det blir ett, av många efterlängtat, publikt möte med konst i citykärnan. Stadsrummet laddas under tre månader med spännande kreativitet, magiska upplevelser, och hisnande tankespår.
2017 års speciella fokusländer är Japan och Colombia.

 
Den 18 juni 2017 slår OpenArt Biennale ut i full blom med mer än hundra verk av sextio konstnärer i Örebros stadskärna: Allt kan med andra ord hända!
 
OpenArt pågår till den 10 september.

 
 
 
 
Kontaktinformation:
Nina Glimvall, Verksamhetschef Allmänkultur, Örebro kommun
nina.glimvall@orebro.se
tfn. +46 (0)19 21 46 42 alt. +46 76-551 40 87
 
Elisabeth Magnusson, Marknadsplanerare och Pressansvarig
elisabeth.magnusson@orebro.se
tfn +46 (0)19 21 10 52 alt. +46 76 551 19 58

 

Publicerades: 2017-05-22