OpenArt Biennale Sök

OpenArt

Filmvisning & Föredrag

Nu finns möjligheten att under ett antal kvällar fördjupa sig i Japansk och Colombiansk kultur! Med inspiration från årets OpenART och våra fokusländer Japan och Colombia anordnas ett antal filmvisningar och föredrag på Örebro läns museum. Nedan visas vilka datum samt vilka ämnen som berörs.
 

2 juli 2017 kl. 18:00: Östasiatisk estetik
Norman Sandén från Örebro är konstnär och konstpedagog. Samtidskonsten i Kina, Korea och Japan vilar på och hämtar uttryck ur flertusenåriga estetiska och moraliska principer. Idélinjer som dualism, bergsmetaforik och enkelhet presenteras och följs upp. Ur det grundmurade hämtas det nya.
 
19 juli 2017 kl. 18:00: The towrope
Länsmuseet visar i samarbete med OpenART under sommaren en serie Colombianska filmer. Colombia är vid sidan av Japan ett av fokusländerna under årets OpenART. Först ut i serien är The Towrope, ett drama från 2012 om Alicia som förlorat hem och familj i en väpnad konflikt. Uppsliten från sina rötter söker hon en ny tillvaro hos en släkting i La Sirga, ett hostel brevid en sjö i Anderna.
 
Rek från 15 år. Filmen textas på engelska.
Läs mer om filmen här!

 
23 juli kl 14.00: gabo: the creation of gabriel garcia marquez
Länsmuseet visar i samarbete med OpenART under sommaren en serie Colombianska filmer. Colombia är vid sidan av Japan ett av fokusländerna under årets OpenART. Gabo – the magic of reality – är en dokumentär från 2014. Hur kan ett barn från en bortglömd Colombiansk stad vinna allas hjärtan, från de fattigaste till de mäktigaste? Hur fick du dina verk att förändra vår syn på verkligheten? Frågorna ställs till Gabriel Garcia Marquez som vann Nobelpriset i litteratur 1982.
 
Rek från 15 år. Filmen textas på engelska.
Läs mer om filmen här!

 
26 juli 2017 kl. 18:00: the wind journeys
Länsmuseet visar i samarbete med OpenART under sommaren en serie Colombianska filmer. Colombia är vid sidan av Japan ett av fokusländerna under årets OpenART. The Wind Journeys är ett drama från 2009. Filmen handlar om Ignacio Carillo som med sitt dragspel, ett instrument enligt legenden tillhörigt djävulen, reser runt i norra Colombia. När hans hustru dör bestämmer han sig för att sluta spela och lämna tillbaka instrumentet till sin rättmätige ägare.
 
Rek från 15 år. Filmen textas på engelska.
Läs mer om filmen här!

 
16 augusti 2017 kl. 18:00: Japanska träsnitt
Föreläsning med Norman Sandén från Örebro, konstnär och konstpedagog. Under shogunatet, japanskt styrelseskick 1603-1868 expanderar Tokyo till en storstad och en ny borgarklass med egna bildbehov växer fram. Vi följer den så kallade Ukiyo-e konstens utveckling; såväl idémässigt som tekniskt. Dagens mangakultur har sitt ursprung här.

 
23 augusti 2017 kl. 18:00: Land and shade
Länsmuseet visar i samarbete med OpenART under sommaren en serie Colombianska filmer. Colombia är vid sidan av Japan ett av fokusländerna under årets OpenART. Land and shade från 2015 är en komedi med allvarlig grund. De handlar om en familj som försöker hålla samman trots yttre hot och missär.
 
Rek från 15 år. Filmen textas på engelska.
Läs mer om filmen här!

 
30 augusti 2017 kl. 18:00: Embrace of the serpent
Länsmuseet visar i samarbete med OpenART under sommaren en serie Colombianska filmer på onsdagkvällarna. Colombia är vid sidan av Japan ett av fokusländerna under årets OpenART. Embrace of the Serpent handlar om relationen mellan shamanen Karamakate och den siste överlevande av sitt folk, och två vetenskapsmän som under 40 år har rest på Amazonas i jakt på en helande växt.
 
Rek från 15 år. Filmen textas på engelska.
Läs mer om filmen här!
Publicerades: 2017-07-12