OpenArt Biennale Sök

OpenArt

Ett stolsberg till himlen

Järntorget får ett nytt tillfälligt utseende när japanska konstnären Tadashi Kawamata kommer till Örebro i slutet på maj för att installera sitt verk, gjort av helt vanliga stolar.

 

 


 

Sommarens biennal närmar sig och med mindre än 3 månader kvar släpper vi ett av namnen på de medverkande konstnärerna. Det är den Tokyo och Paris-baserade konstnären Tadashi Kawamata som sedan länge varit en önskad deltagare till OpenArt. Till årets biennal har OpenArts curator Lars Jonnson, i samarbete med japanska curatorn Hiromi Kurasawa, valt ut en skara japanska konstnärer för Biennalen 2017. Kawamata blev en av de noga utvalda.
 
Tadashi Kawamata jobbar ofta med platsspecifika verk och har medverkat flertalet gånger på Venedigbiennalen och andra internationella utställningar. Han arbetar med material och vardagliga objekt som för oss andra tycks självklara och kanske intetsägande. Sammanfogade till skulpturala objekt blir de något nytt och tankeväckande. Installationerna växer ofta till iögonfallande former över större ytor.
 
I samband med bevattningsförbudet i Örebro öppnades möjligheten att använda sådana ytor för konsten. Järntorgets fontän är inget undantag, vilket nu alltså ger utrymme för ett stort verk att ta plats i det offentliga rummet. Den 22:a maj kommer Tadashi Kawamata till Örebro för att påbörja bygget av sitt verk och inför det behöver vi hjälp att samla in 10.000 stolar.
 
Vill du vara med och bidra till ett av biennalens största verk? Då gör ni detta genom att ta er till Stångjärnsgatan 6 på Holmens industriområde i Örebro med ditt bidrag. Vi möter upp och tar emot alla typer av stolar. Installeringen pågår fram till invigningen den 18:e juni och vill du hellre lämna den direkt till Järntorget är du välkommen att göra detta under den period verket byggs upp.
 
Vi tar emot ditt bidrag:
Stångjärnsgatan 6, måndag 17/4 (annandag påsk) kl.13-15
Stångjärnsgatan 6, tisdagar och torsdagar (efter påsk) kl.13-15
Järntorget under perioden 22/5 – 17/6

 
Vi söker volontärer som vill vara med och bygga upp årets biennal och däribland Kawamatas verk på Järntorget. Skicka intresse till openart@orebro.se


Publicerades: 2017-04-11