OpenArt Biennale Sök

OpenArt

27Kuai Fu Zhu Ri (Run after the sun)

Diao Wei *1979, Shandong, Kina. Bor och arbetar i Peking, Kina


 
Den nakna människokroppen är i dag vanlig inom kinesisk skulptur, i fotografi och installationskonst. Handlar det om en sorts nollställning: den politiskt rentvättade människan efter decennier av motsatsen? Det finns något värnlöst i en kropp utan tecken på hierarkier. Diao Wei är en tydlig företrädare för samtidskonsten i Kina. Han arbetar i stora format med starka intryck och dynamiska kombinationer av djur- eller människokroppar mot givna rumsligheter. Lika mycket som hans verk kan vara minutiöst skulpterade, kan ytan få starka färger och texturer som ger dem en surrealistisk eller fantastisk – drömsk – ton. Här i Örebro är det den löpande metalltråden som formar sinnrika porträtt av oss Örebroare. Diao Weis konst fäster sig vid igenkänningen. Den laddas av ett Här, men som blir ännu sannare i tankens flykt till det ännu osedda.

 
 


© Sofie Isaksson / OpenART

 

En av våra partners uttalar sig om delaktigheten i verket:
DANIEL RYDÉN, SUZUKI GARPHYTTAN WIRE
OpenArt i sig är häftigt och det är kul att det berikar med kultur utomhus i vår stad. Vi gillar det också ur ett annat perspektiv: OpenArt är ett sätt att profilera Örebro som en attraktiv stad. Vi som en av de största arbetsgivarna i kommunen med 350 anställda behöver rekrytera personal och då gör vi det ibland utifrån. I det läget blir OpenArt en del av den verklighet som kan attrahera människor att söka sig hit.
I år är det extra häftigt eftersom OpenArt har ett fokusland som Japan och vi är ett japanskt företag.
Att vi kan bidra direkt med det vi tillverkar till två av årets skulpturer – skapade av tråd från oss – det är en fantastisk symbios och bra tajming. Ett extra plus att våra anställda kan möta dessa verk och känna stolthet över att vi tillverkat materialet.
© OpenART 2019