Konst för alla, i stadens centrum

Det hela började år 2008, då två hängivna konstfantaster och rebeller, fick i uppdrag att skapa en alternativ konstscen. En konstscen som inte bara skulle upplevas rent fysiskt utan som också skulle vara ett utrymme för besökaren att uppleva och samlas kring; och som skulle tränga igenom det kollektiva medvetandet och förändra det.

Att ta konsten ut i staden – var idén som utlöste ett långsiktigt samarbete och vänskap mellan Mats Nilsson, dåvarande chef för Örebro Konsthall och Lars Jonnson, en nyligen Örebroinflyttad konstnär.

”Offentlig konst skapar kraftfulla möten”

Lars Jonnson

– Efter 10 år i Düsseldorf, som har en lång tradition inom konst, flyttade jag tillbaka till Örebro år 2006. Livet som konstnär i mindre städer kan vara en utmaning. Jag hade turen att träffa Mats strax efter att jag kom tillbaka till Sverige. Det tog oss ca 10 minuter och en kopp kaffe för att bli vänner, säger Lars Jonnson.

2008
Konsthallen skapar första OpenART

Antal kostnärer: 115
Web: www.openart.se/2008

Mats och Lars började arbeta tillsammans på konsthallen under 2007. Det året kom nya direktiv för att visa konst på okonventionella platser.

”Och då slog det oss. Lars och jag ville båda samma sak – att skapa ett spännande projekt som skulle visa banbrytande konst på offentliga platser i Örebro ”, säger Mats.

Som ett resultat öppnar OpenART sommaren 2008. Den första upplagan innehöll 71 konstnärer, främst från Skandinavien, vars verk ställdes ut på en mängd platser. Allt från dolda gathörn i centrala Örebro till skyltfönster, hustak eller på ytan av Svartån. Utställningen blev populär bland besökarna på nolltid. Redan vid öppningen 2008, belönades OpenART med utmärkelsen ”Årets överraskning” vid Örebrogalan.

Kaarina Kaikkonen: Ur havets mörka djup

2009
OpenART växer

Antal kostnärer: 98
Web: www.openart.se/2009

lotta-hannerz

Bekräftelsen på att OpenART hade blivit en internationell arena kom under uttagningsprocessen 2009. Ansökningar från flera delar av världen strömmade in. Örebro tog därmed första steget i riktningen att bli en spännande del av den internationella konstscenen.

”OpenART handlar om tillfällig, icke-kommersiell konst som leker med perceptionen”

Mats Nilsson

Stor gul kanin: Florentijn Hofman

2011
En stor gul kanin

Antal kostnärer: 66
Web: 2011.openart.se

Vid den tredje upplagan 2011 skapade OpenART rubriker i rikstäckande och internationella medier, då en gigantisk kanin platsbyggdes på Stortorget. Kaninen placerades som om den hade blivit tappad på marken, med svansen mot skulpturen av Engelbrekt Engelbrektsson. Florentijn Hofmans Stor Gul Kanin blev en ikon, älskad av många och avskydd av vissa på grund av sitt läge. Kärleken till stadens stora kanin gick till och med så långt att en grupp människor bestämde sig att kämpa för att rädda den från nedmontering. Kampanjen för att rädda kaninen lyckades dock inte.

Mats Nilsson förklarade i en intervju med The Telegraph ”att vi inte är intresserade av att kaninen reduceras till en kommersiell gimmick.”

Efter ett lyckat 2011, erhöll Mats Nilsson Örebro Sparbanks Kultur Stipendium för hans medverkan i utställningen.

Numen-for-use_Tape-Orebro_OpenART-2013

2013
Störst i Skandinavien

Antal konstnärer: 66
Web: www.openart.se/2013/

Efter ett nytt politiskt beslut 2013, blev OpenART en självständig organisation. Sedan dess har det fungerat som ett självständigt projekt under Örebro kommun och kunnat förverkligas i nära samarbete med kommunen och stadens konsthall, Örebro läns museum och Konstfrämjandet Bergslagen.

Med ett stort stöd från sponsorer och samarbetspartners har OpenART utvecklat olika underprojekt avsedda att aktivt engagera en bredare publik till en dialog om konst. Två av dessa projekt var OpenART Kids och OpenART Academy. Utöver det anordnar OpenART även guidade visningar, projekt för ungdomar samt program för konstnärer i alla stadier av karriären.

År 2013 etablerade sig OpenART som den största offentliga konstbiennalen i Skandinavien med fler än 100 verk av 71 konstnärer från hela världen, OpenART Kids, OpenART Academy, guidade visningar och speciella nattliga visningar, samt särskilda sommarevenemang. Under OpenART är nästan alla aktiviteter kostnadsfria.

ChengDapengAO231

2015

Kinesisk samtidskonst får fokus på openart

Antal konst­närer: 102
Web: www.openart.se

Ett unikt curatoriskt samarbete mellan gästande curator Feng Boyi och OpenARTs projektchef Lars Jonnson omfattar två utställningar med tretton samtida konstnärer från Kina. Utställningarnas starkt talande titlar ”Encounter” och ”No Holds Barred” ger en särskild inblick i den kinesiska samtidskonsten. Ai Weiwei, Xu Bing, Song Dong och Cheng Dapeng är bland deltagarna.

OpenART fått ett rekordintresse, med 450 ansökande konstnärer från mer än 70 länder. Vid den femte upplagan av OpenART deltar 72 konst­närer från 19 länder i Asien, Europa, Syda­me­rika och USA. 130 konst­verk instal­leras på över 70 platser runt om i centrala Örebro.