Artists

Medverkande Konstnärer

Den aktuella listan med deltagare inkluderar 72 konstnärer från 19 länder i Asien, Europa, Sydamerika och USA.

150 konstverk installeras på över 70 platser runt om i centrala Örebro på den femte upplagan av OpenART, den 14 juni – 6 september.

Utställningen omfattar flera olika konstnärliga processer, installation, skulptur, måleri, foto, ljud, video, street art och interaktiva konstverk. Under OpenART ges besökare möjlighet att uppleva samtidskonst från hela världen på oväntade och väntade platser. Biennalen är öppen för en bred publik, där ingen entrébiljett behövs. Guidade turer och aktiviteter för barn och ungdomar löper parallellt hela sommaren.

”Den imponerande mängd ansökningar vi fått bekräftar att OpenART har etablerat sig som en internationell konstbiennal. Vårt uppdrag är att iscensätta okonventionella möten med den samtida konsten och att utmana synen på det offentliga rummet. Vi har bjudit in konstnärer att vända upp och ner på vår stad med inspirerande, provocerande och överraskande konstverk som kommer att öppna både sinnen och hjärtan. Även den progressiva utvecklingen av Örebro som stad påverkas av OpenART”, säger Elin Persson, projektledare för utställningen.

Årets upplaga har ett särskilt fokus på kinesisk samtidskonst. Ett unikt curatoriskt samarbete mellan den internationella curatorn Feng Boyi och OpenARTs projektchef och curator Lars Jonnson omfattar tretton samtidskonstnärer från Kina samlade i två utställningar. ”Encounter” och ”No Holds Barred” ger en sällsynt inblick i den kinesiska samtidskonsten, med verk som speglar en rebellisk tradition som präglats av både utforskande av samhälle och medvetande. Världskonstnärerna Ai Weiwei, Xu Bing, Song Dong och Cheng Dapeng är bland deltagarna.

Deltagande länder: Sverige, Kina, Frankrike, Tyskland, Spanien, Italien, Rumänien, Österrike, Finland, Schweiz, Litauen, Slovenien, Mexiko, Colombia, Israel, USA, Kuba, Japan och Tjeckien.

Årets medverkande konstnärer