Tapio Haapala

Född 1965 i Vantaalla, Finland. Bor och arbetar i Kumo, Finland.

66_5

Aviator
Thinker

200 x210x110 cm. stål, vattenslang, buntband, plåt // Material och teknik: höjd 150 cm, stål, vattenslang, buntband, plåt

Aviator representerar drömmen om att flyga och den unga pojkens glädje när han leker flygplan och/eller en falk som flyger.

Thinker är en variant av Rodin’s berömda skulptur helt byggt av vattenslangar. Allt utom hans huvud, som är en slags mottagare, vilken han knappt kan bära.

Artist Statement

Materialen jag använder är vanliga material från järnaffärer som är tillgängliga överallt. Att vandra runt stora järnaffärer är en av mina favoritsysselsättningar. Som konstnär fäster jag uppmärksamhet i material som intresserar mig på något sätt, till exempel färger eller fysiska egenskaper som flexibilitet. I mina verk representerar slangar möjlighet att skildra flöde- och strömmar, vilka är viktiga frågor för livet självt. Jag gillar också dess färg. Buntband är praktiska att fästa ihop slangarna med och de ger fina visuella effekter, samtidigt som de påminner mig om strikt kontroll.

Jag bor och arbetar på landet, i fred med mina egna tankar. Min inspiration kommer från färger och material, i mitt processarbete leder ett arbete till ett annat. Det utvecklas från mitt eget liv som man. Jag blir exalterad av nya tekniker. Samtidigt förundras jag, av undermedvetande och händelser, som sveper bort mig ibland. Jag utvecklar, planerar och förnyar. Ofullständighet och utrymmet däremellan finner jag mer spännande än det färdiga resultatet.

www.tapiohaapala.net