Ida Rödén

Född 1981 i Härnö­sand, Sverige. Bor och arbetar i Stock­holm, Sverige.

74_1

Cellar in the Attic

Fotografi, 25.5x20 cm. Totalt 56 fotografier.

Cellar in the Attic har tydliga referenspunkter till Sarah Winchesterhuset i Kalifornien – en turistattraktion som i dag presenterar de mest överdrivna historier. Winchesterhuset har onekligen en ovanlig labyrintisk arkitektur, men det var jordbävningen 1906 som gav den dess spöklika karaktär. Istället för att riva ner lät hon raserade delar vara. Sedan började hon maniskt lägga till våningsplan, rum och flyglar. Enligt legenden trodde hon att alla de andar som någonsin dödats av ett Winchestergevär – samma gevär som stod till grund för hennes rikedomar – hemsökte henne och tvingade henne att fortsätta arbeta.

Det är med denna idé om ett fiktiv historieskrivande som jag började utforska min omgivning. Jag var vid tillfället bosatt i den lilla byn Wassaic, New York. Med syfte att fånga en känsla av fångenskap och stillastående tid, började jag att stänga till dörrar, fönster och trappor. Kvar blev rum utan möjlighet till flykt.

Artist statement

Ida Rödén är en tvärvetenskaplig konstnär som med hjälp av manipulerat fotografi, teckning och kreativt skrivande understryker omöjligheten i att återge en sanningsenlig historia. I sina iscensatta verkligheter vill hon vilseleda den stackare som väljer att se livet alltför enkelspårigt. Hennes projekt har inkluderat iscensatta arkeologiska utgrävningar, icke-existerande museisamlingar, omgjorda befintliga tidskrifter, samt ett stort antal manipulerade fotografier och textdokument.

www.idaroden.com