Erik Ravelo

Född 1978 i Havanna, Kuba. Bor och arbetar i Treviso, Italien.

3

The Untouchables

Sju paneler i sandwich pvc djup 1 cm, dimension 180 x 128,5 cm fyrfärgstryck

The Untouchables av Erik Ravelo är en kampanj framtagen för att öka medvetenheten om barns rätt till barndom och de yttre faktorerna som hotar den. Några fotografier skildrar de viktigaste frågorna som hotar grundläggande rättigheter för barn runt om i världen: pedofili inom religiösa murar, sexturism, inbördeskriget i Syrien, liberal cirkulation av skjutvapen, mänsklig organhandel, fetma och radioaktiva föroreningar.

Konstverket återskapar en avbildning av korset som sammanställer både offret och förövaren. En tillsynes hotfull vuxen (en präst, en soldat, en kärningenjör, etc.) tar formen av ett kors och offret är barnet korsfäst på ryggen. Det kontroversiella valet av ett kors var avsett att skildra både smärtan som bärs av offren och de faktorer som påverkar deras barndom. Ordet Untouchables refererar till dem som måste skyddas (barnen) och de som förblir utan åtal (förövarna).

Artist Statement

Kubanska konstnären Eric Ravelo är verksam som Creative Director på Fabrica och författare till ett flertal sociala kampanjer för kunder som Benetton-gruppen, FN, Världshälsoorganisationen, The Guardian, Reporters Without Borders etc. Hans arbete har publicerats i den internationellt och visats på flertalet viktiga utställningar, bland annat Venedigs konstbiennal (2011), Artefiera (2014), Miart (2013), och Fabrica: Les Yeux Ouverts (2006) i samarbete med Centre Pompidou i Paris.

www.erikravelo.info