Erik Ravelo & Karen Oetling

Född 1978 i Havanna, Kuba. Bor och arbetar i Treviso, Italien / Född i 1990 i Guadalajara, Mexico. Bor och arbetar i Treviso, Italien

150612_FotoSusanneFlink_webb_MG_4975

Facing

Serie av Porträtt, Höjd: 250, Bredd: 250, vikt: 120 kg

Facing är ett konstprojekt av Erik Ravelo och Karen Oetling, där syra har använts för att skapa, inte förstöra skönhet. Varje år blir hundratals kvinnor brutalt attackerade med frätande ämnen. Av dessa kvinnor är det ungefär en fjärdedel som inte överlever, medan resterande lever på bekostnad av allvarliga hälsoproblem och psykologiska svårigheter. Facing är en serie av storskaliga porträtt som gjorts genom att använda syra på metallark. Syran framkallar rost som visar ansikten av inspirerande kvinnor.

Projektet är också ett samarbete med pakistanska aktivisten Iram Saaed, som 1996 attackerades med syra, för att hon nekade ett frieri. Iram blev blind på sitt högra öga och har genomgått över 25 operationer hittills. Hon arbetar nu för att hjälpa andra offer att återhämta och återanpassa sig.

Artist Statement

Kubanska konstnären Erik Ravelo är verksam som Creative Director på Fabrica och författare till ett flertal sociala kampanjer för kunder som Benetton-gruppen, FN, Världshälsoorganisationen, The Guardian, Reporters Without Borders etc. Hans arbete har publicerats i den internationellt och visats på flertalet viktiga utställningar, bland annat Venedigs konstbiennal (2011), Artefiera (2014), Miart (2013), och Fabrica: Les Yeux Ouverts (2006) i samarbete med Centre Pompidou i Paris.

www.erikravelo.info

Med stöd från

ladda ned