Eri Kassnel

Född 1973 i Timi­soara, Rumä­nien. Bor och arbetar i Diedorf, Tyskland.

150615_FotoSusanneFlink_webb_MG_5161

Below the surface
Letters from Utopia

Video, 3:45 min loop // 49 bitar (WIP), installation, collage, fotografi, olika papper, tråd, vax på papper vardera ca 30 x 20 cm (hela anläggningen ca 6 m2)

Below the surface

I den här videon presenterar jag mitt konstverk ”Below the surface”. Det är ett gammalt familjealbum med gamla fotografier. Jag har bearbetat det och lagt till några av mina egna bilder som jag manipulerat på ett sätt så att de ser gamla ut. För betraktaren kan det vara svårt att skilja på de gamla fotografierna från de nya. Genom att göra så smälter samtid in med dåtid och verklighet med fiktion.
Sida vid sida, lager för lager hamnar betraktaren djupare under ytan på en kryptisk berättelse.

I detta konstverk undersöker jag relationen mellan patina och dess känslomässiga effekter på minne och associationer.

Letters from Utopia

Det handskrivna brevet som medium för kommunikation är en relik. Brevet brukade vara en symbol för fysisk frånvaro och psykisk närhet mellan människor. Det är känslomässigt laddat – varför annars sparas det i lådor eller bränns i ilska? I detta arbete fungerar ”breven” som metaforiska broar mellan här och nu och en idealiserad plats från det förflutna, som bara finns i minnet. Detta konstverk tillhör ett pågående arbete, som består av 49 stycken hittills; 99 planeras. De består av egna och historiska fotografier och gamla brev. Att skära i en bild är en destruktiv handling. Att sy ihop den är våldsamt och helande samtidigt, som att sy i ett ärr. Jag valde tekniken med collage, eftersom jag föreställer mig att handlingen att minnas är jämförbar. De många breven (som kommer att bli ännu fler…) hänger på väggen – sida vid sida. De upptar rummet. Utopia förvandlas till en besatthet, ett trauma.

Artist Statement

Som människor känner vi igen oss själva genom att minnas. Detta är beviset att existera i ett kronologiskt sammanhang och bildar identitet. Minnesförlust kan leda till allvarliga identitetskriser. Men minnet kan också manipuleras omedvetet, om instinkten om självbevarelsedrift kräver det. Människor samlar bevis som fotografier, dokument, brev osv. för att verifiera sina minnen. I detta läser jag in existentiella tvivel: Kan jag lita på minnet? Vem är jag egentligen? Om jag inte lämnar några spår, har jag någonsin existerat? Inom detta område av konflikt intresserar jag mig av människans subjektiva upplevelser och hans förmåga att komma ihåg, att glömma, att associera och att skapa – medvetet eller inte – hans eget Utopia. På så sätt är hågkomsten en personlig kvarleva och den mänskliga kroppen inget annat än dess relikskrin.

www.kassnel.net